Cea mai eficienta tehnologie de combatere a buruienilor cu frunza lata din cultura florii soarelui

Cultura florii soarelui, alaturi de rapita si (in unele zone) sfecla pentru zahar, au fost cele mai rentabile culturi ale sezonului agricol 2016. Suprafata cultivata anul trecut cu aceasta planta la noi in tara a depasit conform surselor oficiale, un million de hectare.

Piata semintelor de floarea soarelui, in Romania ultimilor zece ani, a cunoscut o transformare dramatica. Astfel, in urma cu 10-15 ani, la aceasta cultura nu discutam decat de hibrizi conventionali. Marea problema a acestora a constituit-o intotdeuna controlul buruienilor cu frunza lata, in principal a cornutilor (Xantium sp.) si a palamidei (Cirsium arvense).

Chiar daca pe piata au exista substante active antidicotiledonate, de tipul bifenoxului si a oxifluorenului, acestea nu s-au bucurat de success in randul fermierilor.  Aceasta s-a datorat unor neajunsuri, printre care amintim efectul fitotoxic evident asupra culturii de floare, precum si imposibilitatea combaterii celor doua buruieni problema (cornutii si palamadia).

La aceasta data, conform informatiilor furnizate de catre compania DuPont Pioneer, la simpozionul tinut in data de 13 ianuarie 2017, la Iasi, piata de floare soarelui conventionala din Romania mai reprezinta doar 4% din total suprafata cultivata, adica putin peste 40.000 hectare.

La nivelul anului 2016, conform datelor de piata citate de catre directorul zonal al companiei DuPont Pioneer, Dr. Ing. Ioan NESTIAN, 96% din floarea soarelui cultivata in tara noastra este reprezentata de una din cele doua tehnologii de combatere a buruienilor cu frunza lata, DuPont EXPRESS SUN (a companiei DuPont) si CLEARFIELD (a companiei BASF).

Conform acelorasi date de piata, furnizate de catre reprezentantul DuPont Pioneer, in ultimii doi ani In Romania, datorita secetei accentuate din multe zone ale tarii, dar si datorita performantelor superioare a hibrizilor cu tehnologia Express Sun, aceasta tehnologie s-a extins de la 37% din totalul suprafetelor cultivate cu floarea soarelui in Romania, in anul 2014, pana la 41% in 2016.

In anul 2016, mai mult de o tremie din toata floarea soarelui cultivata in tara noastra a fost reprezentata de doar doi hibrizi, P64LE25 si P64LE99 (ambii cu tehnologia DuPont Express).

Tehnologia Express Sun are la baza combaterea tuturor buruienilor cu frunza lata cu ajutorul erbicidului EXPRESS 50 SG al companiei DuPont.  Erbicidul contine 50% tribenuron metil (o substanta activa din grupa sulfonil-ureicelor), se aplica in doza de 30 g/ha in postemergenta si este ambalat la 150 g.

Conform directorului zonal de vanzari al DuPont Pioneer Romania, Dr. Ing. Ioan NESTIAN, cresterea segmentului ocupat de tehnologia Express Sun, in piata florii soarelui din tara noastra, are mai multe explicatii:
  • Existenta in portofoliul Dupont Pioneer a celor mai completi doi hibrizi de floarea soarelui de pe aceasta piata (P64LE25 si P64LE99);
  • Lipsa oricaror riscuri de efect remanent pentru cultura postmergatoare (in principal orz si grau), chiar si in conditiile unor ani extrem de secetosi, cum au fost ultimii doi ani in zona Moldovei;
  • Costurile cu erbicidarea, care sunt mult mai mici, erbicidul EXPRESS 50 SG avand un cost mult mai atractiv pentru fermierii romani;
  • Rezistenta exceptionala a hibrizilor la seceta si arsita;
  • Erbicidul EXPRESS, are un spectru de combatere complet asupra buruienilor cu frunza lata din cultura florii soarelui, combatand inclusiv unele specii problema, cum ar fi palamida din rizomi (Cirsium arvense), scaietii (Xantium sp) si ciumafaia (Datura stramonium);
  • Faptul ca cei doi hibrizi (P64LE25 si P64LE99) sunt heterozigoti, elimina aproape complet riscul de a avea efecte de fitotoxicitate pe cultura de floarea soarelui, chiar daca se aplica o doza mai mare de tribenuron metil sau aplicarea se face ceva mai tarziu;
  • Cei doi hibrizi, P64LE25 si P64LE99, pot fi cultivati inclusiv in focarele de lupoaie din sud-estul si estul Romaniei, intrucat ambii sunt rezistenti la intreg spectru de rase de lupoaie (Orobanche sp.) semnalate la noi in tara, de la rasa A pana la rasa G;
  • Toleranta ridicata a hibrizilor la cele mai agresive boli ale florii soarelui;
  • Chiar si in absenta entomofaunei polenizatoare (a albinelor), P64LE25 si cu P64LE99, au un grad de autofertilitate in calatidiu de minimum 85% (adica 85% din achene se formeaza chiar si in lipsa albinelor in perioada polenizarii).

 

”Curiozitatea este apanajul oamenilor inteligenti”

                                                                               Sef Lucr. DR. Denis TOPA

                                                                                Facultatea de Agricultura

                                                                                            USAMV IASI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *